Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز از واحد بوشهر، به مناسبت فرارسیدن اربعین سید و سالار شهیدان حضرت امام حسین(ع)، شهدای دشت نینوا و یاران با وفای آن حضرت در برنامه‌ای فرهنگی ویژه دختران دانشجو، کتاب زن در تعزیه و سوگواره‌های بوشهر نقد و بررسی و در قسمت انتهای این مراسم، عزاداری سنتی بوشهری و تئاتر خیابانی اجرا شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زن در تعزیه و سوگواره‌‌های بوشهر اثری است با قلم اشرف سلطانی‏‌نیا عضو هیئت علمی گروه هنرهای نمایشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر و میترا خواجه‌‌ئیان مدرس رشته کارگردانی تئاتر، دو بانوی پژوهشگر و نویسنده بوشهری که به بیان نقش و حضور زنان در تعزیه پرداخته است.

اشرف سلطانی‌نیا در این برنامه به تشریح کتاب زن در تعزیه و سوگواره‌های بوشهر پرداخت و بیان کرد: «در این کتاب به فعالیت‎های زنان در عرصه‎های فرهنگ و مذهب پرداخته شده و نقش آنان در ساز و کار اجرای آیین‎های سوگواره و تعزیه با تأکید بر بنیان‎ها و مفاهیم اجتماعی و مذهبی مورد بررسی، تحلیل و کنکاش قرار گرفته است. این کتاب حضور زنان به طور مجزا و مشترک با مردان در برگزاری امور اجتماعی، فرهنگی و مذهبی را نشان داده که نقش آنان در سازوکار اجرای آیین‌های سوگواری و تعزیه مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.»

در پشت جلد این اثر آمده است: در شهر پرآیین و پرموسیقی بوشهر که آواهای مردمانش در سور و سوگ، همواره خاطراتی یگانه و تأثیرگذار بر جای می‌گذارند، زنان نیز در کنار مردان حضوری برابر و پررنگ در امور اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مذهبی داشته و تاریخ بهترین گواه این مدعاست.

گفتنی است، در ایام محرم، زن‌های بوشهری شب هنگام برای شنیدن روضه یا مرثیه‌خوانی دور یکدیگر جمع می­‌شوند. مراسم به آرامی و با خواندن نوحه‌ای معروف به لای‌لای که برگرفته از لالایی است، آغاز می‌شود. پس از ذکرها و آوازهای سوگواری، نوحه‌خوانی آغاز می‌­شود. در نوحه‌خوانی نخست زن‌ها به‌صورت نشسته در حالی که با یک دست بر پا و با دست دیگر بر روی سینه خود می‌کوبند در جواب نوحه‌های سرخوان، هم‌خوانی می‌کنند. با دستور سرخوان حاضران به صورت دسته جمعی می‌ایستند و سینه‌زنی به صورت ایستاده دنبال می‌شود. آنگاه سرخوان با خواندن نوحه‌هایی با ریتم تندتر و موضوع مهیج‌تر، به تدریج مراسم را به اوج می‌رساند.

ترویج فرهنگ عاشورایی و نهضت حسینی ضروری است

انسیه ماهینی رئیس اداره امور فرهنگی و اجتماعی با بیان اینکه مراسم مذهبی و عزاداری‌ها به واسطه جوش و خروش مردمی و اعتقاد قلبی، دارای ظرفیتی قدرتمند با قابلیت‌های بی‌شماری است که می‌توان در سایه این مراسم حرکت‌های عظیمی آفرید به خبرنگار آنا گفت: «ترویج فرهنگ عاشورایی و نهضت حسینی یک ضرورت مهم است که می‌تواند در تمام امور زندگی و کاری راهگشا باشد.»

ماهینی با بیان اینکه سوگ امام حسین(علیه السلام)، زن و مرد نمی‌شناسد، اظهار کرد: «هر کس به زبانی به آن حضرت ابراز ارادت می‌کند.»

رئیس اداره امور فرهنگی و اجتماعی ادامه داد: «قریب به نیمی از جمعیت ایران اسلامی، قشر زنان هستند که متأسفانه با وجود اینکه زنان همواره پای ثابت برنامه‌های مختلف فرهنگی و مهم‌ترین بازوی اجرا و اثرگذاری این برنامه‌ها هستند، باز هم پوشش رسانه‌ای کمتری از آنان صورت می‌گیرد.»

وی تصریح کرد: «هدف همه ما اقامه عزای سرور و سالار شهیدان به شکلی شایسته و درخور شأن و شخصیت آن امام معصوم (ع) است که راه آزادی و آزادگی را به همه انسان‌ها آموخت.»

گفتنی است، عزاداران در این برنامه فرهنگی ضمن قرائت زیارت پرفیض عاشورا، همنوا با مرثیه‌سرایی و نوحه‌خوانی ذاکران اهل بیت(ع) بر مصائب حضرت سیدالشهدا(ع) و کاروان اسرا به عزاداری و سینه‌زنی پرداختند.

انتهای پیام/

331 / 188 اربعین دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر نهضت حسینی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: اربعین دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر نهضت حسینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۸۰۳۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سازمان فرهنگی شهرداری مشهد برای دهه کرامت چه برنامه‌هایی دارد؟

ایسنا/خراسان رضوی سرپرست معاونت فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی شهرداری مشهد گفت: سازمان فرهنگی شهرداری مشهد به مناسبت دهه کرامت برنامه‌های متنوع فرهنگی و هنری در نظر گرفته که در روزهای معین برای زائران و مجاوران برگزار می‌شوند.

محمد اسکندری‌نژاد در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص برنامه‌های معاونت فرهنگی شهرداری مشهد در دهه کرامت اظهار کرد: نمایشگاه «شمس کرامت» یک برنامه مشارکتی در برپایی ۵۰۰ ایستگاه‌ صلواتی در سطح شهر است که با مشارکت هیات‌ها و تشکل‌ها انجام می‌شود. همچنین برنامه اذن خدمت در آغاز دهه کرامت در حرم مطهر رضوی با حضور زائران و مجاوران نیز از جمله برنامه‌های تدارک دیدهشده است.

وی با بیان اینکه گلباران حرم مطهر رضوی توسط بانوان مشهدی انجام می‌شود، اضافه کرد: این برنامه در اولین روز دهه کرامت همزمان با ولادت حضرت معصومه(س) اتفاق خواهد افتاد. فضاآرایی و اکران شهری نیز از جمله برنامه‌هایی است که به مناسبت دهه کرامت برای شهروندان مشهدی انجام می‌شود.

سرپرست معاونت فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی شهرداری مشهد تصریح کرد: به مناسبت دهه کرامت ۲ الی ۳ نمایش در سالن‌های مختلف و در فضای خیابانی با موضوع امام رضا(ع) و با حمایت شهرداری مشهد اجرا می‌شود. همچنین ویژه برنامه‌ای در شب میلاد امام رضا(ع) با عنوان «جشن بزرگ خانواده امام رضایی‌ها» برای دومین سال متوالی با مشارکت تمامی نهادها و ارگان‌ها نیز برگزار خواهد شد.

وی عنوان کرد: جشنواره «ریحان شهر» در بوستان ریحانه ویژه دختران برگزار می‌شود که در فضایی کاملاً دخترانه برنامه‌های شاد و با نشاطی را برای آن‌ها مهیا کرده‌ایم. با توجه به اینکه در این دهه زائران زیادی به مشهد مشرف می‌شوند، بحث استقبال از زائر را داریم و تلاش می‌کنیم بهترین استقبال را از زائران امام رضا(ع) داشته باشیم.

اسکندری‌نژاد خاطرنشان کرد: چند پرفورمنس با موضوع دهه کرامت امام رضا(ع) در نظر داریم که در محیط‌های پرتردد مانند بوستان‌ها، چهارراه‌ها، مراکز خرید و ... انجام می‌شود. همچنین نمایشگاه مفهومی زیارت در بوستان وحدت در ایام دهه کرامت برنامه ویژه‌ای دارند که مانند رویدادهای دیگر با استقبال زیاد مردم روبه‌رو خواهد شد.

وی افزود: اتوبوس‌های قرار زیارت افرادی که دارای معلولیت و محدودیت‌های جسمانی هستند و در حاشیه شهر قرار دارند و به عبارتی از حرم مطهر رضوی دور هستند را با احترام و تکریم به حرم مطهر می‌آورند و سپس آن‌ها را برمی‌گردانند. همچنین در دهه کرامت ۱۰ الی ۱۲ دوچرخه در محیط‌های خاص و در روز میلاد حضرت معصومه(س) و امام رضا(ع) قرار دارند و به مردم رهگذر گل تقدیم می‌کنند.

اسکندی‌نژاد مطرح کرد: برنامه صبح و نشاط که یک پیاده‌روی خانوادگی است و در تلویزیون شبکه ۳ پخش می‌شود نیز این بار به مناسبت دهه کرامت با مشارکت نهادهای مرتبط خواهیم داشت و خانواده‌ها می‌توانند از میدان شریعتی به سمت کوهسنگی حضور داشته باشند و در این پیاده‌روی شرکت کنند.

سرپرست معاونت فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی شهرداری مشهد بیان کرد: به مناسبت دهه کرامت برنامه‌های منطقه‌ای مانند جشن‌های «نسیم کرامت» را خواهیم داشت که در روزهای پایانی دهه کرامت و به مدت ۳ شب در بوستان‌های بزرگ انجام می‌شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تیم دانشگاه آزاد آزادشهر قهرمان مسابقات والیبال دانشجویان پسر دانشگاه آزاد شد
  • دکتر جهان‌بین: دانایی که منجر به توانایی نشود، مورد اقبال مردم نخواهد بود
  • دانایی که منجر به توانایی نشود مورد اقبال مردم نخواهد بود
  • قاسمی: استادان در هویت‌سازی و فرهنگ‌سازی اهتمام داشته باشند
  • استادان در هویت‌سازی و فرهنگ‌سازی اهتمام داشته باشند
  • سفر همسر رئیسی به پاکستان / اهدای دکتری افتخاری (+ عکس)
  • برنامه‌های مختلف فرهنگی و ورزشی به مناسب روز مریانج برگزار می‌شود
  • سازمان فرهنگی شهرداری مشهد برای دهه کرامت چه برنامه‌هایی دارد؟
  • حجاب و عفاف یک مقوله فرهنگی و سیاسی است
  • نشست هم افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین برگزار شد